Senaste inläggen
Saffranskakor med vitchoklad och flingsalt
Ingredienser:
Brända mandlar
Ingredienser:
200 g Sötmandel Naturell
1.5 dl Strösocker
0.5 dl Vatten
1 st Bakplåtspapper
1-2 msk vaniljsocker
Gör så här:
Koka upp socker och vatten i en kastrull.
Tillsätt mandlarna och koka tills det börjar knäppa i mandlarna och det sockrar sig, ca 1 min. Rör om hela tiden.
Lägg mandlarna på bakplåtspappret och separera dem med en gaffel.Pudra över vaniljsocker. Låt mandlarna svalna och förvara sedan i en tätslutande burk.
Ät och njut
/Carina
Carinas saftiga julköttbullar
Ingredienser:
1 kilo viltfärs
2 ägg
3 dl grädde
2 dl havregryn
2 msk grovkornig, skånsk senap
1 st riven gul lök
4 msk koncentrerad kalvfond
1 tsk mortlad kryddpeppar
2 krm svartpeppar
smör att steka i
Gör så här:
Låt havregrynen svälla i grädden i 10 minuter. Blanda ihop färs med övriga ingredienser.
Forma köttbullar med lite vatten på händer och lägg dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
Grädda 10 minuter i 150 grader varm ugn. Stek dem sedan i smör.
Lycka till
/Carina
Adventsknäckebröd med sesamfrön
Ingredienser:
1/4 paket jäst
2 1/2 dl rumstempurerat vatten
2 msk mörk sirap
1 1/2 tsk salt
1 dl hela linfrön
2 dl skalade sesamfrön
4 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, sirap och salt.
Rör ner linfrön och sesamfrön. Arbeta in mjölet till en smidig deg i en degblandare eller för hand i ca 5 minuter.
Jäs under bakduk ca 40 minuter.
Kavla degen så tunt det går på mjölat bakbord. Stansa ut knäckebröden med hjärtformad pepparkaksform.
Grädda mitt i ugnen i 200 gradet i ca 15 minuter. Låt kallna och torka till på galler.
Lycka till
/Carina
Pannacottapaj med apelsin & pepparkaksbotten
Botten:
150 g pepparkakor
50 g smör
Fyllning:
5 dl vispgrädde
3 gelatinblad
1 dl socker
1 vaniljstång
Zest från 2 apelsiner
2 msk saft från apelsin
Garnering:
Apelsinskivor
Smält smöret. Mixa pepparkakorna i en mixer till ett fint pulver. Blanda ihop smöret och pepparkakssmulet. Klä en form på 18 eller 20 cm (jag använder denna) med bakplåtspapper och tryck sedan ut pepparkakssmulet i botten på denna. Sätt in i frysen medan du gör pannacottan.
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Dela vaniljstången och gröp ur fröna. Häll ner grädde, socker, vaniljstång och frön samt apelsinzest och apelsinsaft i en kastrull och låt koka upp. Ta bort från plattan och låt stå och dra 5 minuter. Plocka upp vaniljstången. Krama ur gelatinbladen och tillsätt dessa i blandningen. Låt svalna något.
Häll därefter över pepparkaksbottnen och ställ in i kylen i minst 5 h. Gärna över natten.
Garnera sedan med lite apelsinskivor.
Lycka till
/Carina
Pepparkakschesecake
Ingredienser:
2 dl vispgrädde
200g naturell färskost
2 tsk vaniljsocker
1 msk strösocker
1 citron - zest och 3 msk citronsaft
ca 15 st pepparkakor
50 g smält smör
1-2 dl lingon
Gör så här:
Vispa grädde med strösocker, blanda ner färskosten och blanda om väl.
Smaka av med vaniljsocker, citronzest och citron saft.
Krossa pepparkakor och blanda i hop med smält smör.
Lägg pepparkakssmöret i botten på ett glas, fyll på med gräddostblandningen, dekorera med lingon och en pepparkaka.
Det räcker till två stora glas eller fyra mindre, beroende på hur mycket du vill äta.
Ät och njut!
/Carina
Mustig höstgryta med rotfrukter på dovhjort
Ingredienser:
1.2 kg dovstek
2 paket bacon
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 paprikor
250 gram champinjoner
1 kålrot
3 morötter
5 dl vatten
1 dl rött vin
3 dl vispgrädde
5 msk touch of taste oxfond
1 msk kinesisk soja
1 dl färsk timjan
salt, peppar
smör och rapsolja att steka i
Gör så här:
Skär köttet i 3-4 cm.
Fräs bacon, finhackad lök + vitlök med bacon, skivade champinjoner och paprika. Lägg upp på fat.
Bryn köttet i smör och olja i samma panna. Stek i omgångar så köttet inte kokar.
Skala morötter och kålrot och skär i i stavar/bitar.
Lägg över köttet i gryta med vatten, vin och fond. Efter 1-2 timmar, känn efter så köttet är mört tillsätt rotfrukterna och grönsaks/baconfräsetoch låt koka ytterligare 30 minuter. Rör ner grädde och finhackad timjan. Låt allt koka ihop under 5 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar och eventuellt mer fond.
Servera med valfritt tillbehör.
Smaklig måltid
/Carina
Rostad rotfruktssoppa med bacon
4 portioner
Ingredienser:
300 g rotselleri
300 g palsenacka
200 g potatis
2 gula lökar
4 vitlöksklyfor
2 msk olivolja
1 msk färsk hackad timjan
2 grönsaksbuljongtärningar
8 dl vatten
1 dl vispgrädde
1 msk äppelcidervinäger
salt
svartpeppar
Servering:
olivolja
stekt bacon
färsk timjan
svarpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C.
Skala och skär löken i stora klyftor. Skala vitlöksklyftorna. Blanda rotfrukter, lök, vitlök, olja och timjan i en ugnsform. Rosta i mitten av ugnen ca 30 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka.
Koka upp buljongtärningarna med vattnet. Tillsätt de rostade rotfrukterna och mixa soppan slät med en stavmixer. Tillsätt grädde och vinäger och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.
Toppa gärna med extra timjan, stekt bacon, olja och peppar.
Smaklig måltid
/Carina
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | |||||||
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 | |||
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
|||
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
|||
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
|||
|