Senaste inläggen

Av Carina Andersson - 18 januari 2022 12:30

 

Tomat- och pastasoppa


4 portioner


Ingredienser:

2 dl pasta

Smör att steka i

2 vitlöksklyftor

400 g passerade tomater

4 dl vatten

2 ½ dl matlagningsgrädde

2 tärningar grönsaksbuljong

Hackad färsk basilika

Cayennepeppar


Gör så här:


*Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.

*Finhacka lök och fräs i smör i en kastrull.

*Häll på tomater, vatten och grädde. Lägg i buljongtärningar och låt soppan koka några minuter.

*Lägg i den kokta pastan. Grovhacka basilika och rör ner i soppan. Smaka av med lite cayennepeppar och salt.


Vi åt soppan tillsammans med stekpannebröd.


Smaklig måltid

/Carina

Av Carina Andersson - 17 januari 2022 18:09

 

Broccolisoppa med kräftstjärtar


4 potioner


Ingredienser:

1 lök
3 potatisar
250 g broccoli
9 dl grönsaksbuljong (vatten och grönsaksfond eller tärning)
2 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
 
Tillbehör:
Kräftstjärtar
Bröd
 
 
Gör så här:
Skala och skiva lök och potatis. Skär hela broccolin i bitar.

Koka upp buljongen och lägg i lök, potatis och broccoli. Koka upp och låt det koka i ca 10 minuter. Mixa soppan med en stavmixer.
 
Tillsätt matlagningsgrädde, koka upp och smaksätt med salt och peppar.
 
Till servering: Servera soppan med bröd och kräftstjärtar.
 
 
 
 
Smaklig måltid
/Carina
Av Carina Andersson - 8 oktober 2021 12:09

 

Cowboysoppa


6 portioner


Ingredienser:

800 g viltfärs/köttfärs

3 gula lökar, hackade

3 klyftor vitlök, finhackade

5 potatisar, skalade och tärnade

500 g krossade tomater

1 dl vatten

1/2 dl tomatpuré

3 köttbuljongtärning

2 små burkar majs

1-2 tsk sambal oelek

2 tsk Salt

Svartpeppar


På slutet:

3 dl grädde

5 dl standardmjölk


Till servering

2 paprikor, tärnade

Nybakat bröd


Gör så här:

- Bryn köttfärs, lök och vitlök i en stekpanna eller direkt i din slowcooker om du har den funktionen.

– Lägg ner alla ingredienserna utom det som ska i på slutet och kör i 8-10 h på låg

– Häll i grädde och mjölk, rör om och kör på ca 30-40 minuter på hög

– Servera med hackad paprika och nybakat bröd.

 

Smaklig måltid

/Carina

Av Carina Andersson - 3 oktober 2021 18:54

 

Chokladtryffelkaka med crunch

 

Ingredienser:

 

Botten:

  • 200 g digestivekex 
  • 75 g smält smör

 Fyllning:

  • ca 400 g konserverad karamelliserad mjölk (dulce de leche)

Tryffeltäcke:

  • 1 1⁄2 dl vispgrädde
  • 400 g schweizernötchoklad 
  • 2 nypor flingsalt

 Topping:

  • 2 dl vispgrädde 
  • kakao

Till servering:

  • ca 250 g färska bär

Gör så här:

  1. Krossa kexen till smulor och rör ihop med det smälta smöret. Tryck ut blandningen jämnt på botten i en springform, 24 cm i diameter. Låt stå i kylen i 20 minuter.
  2. Bred ut den karamelliserade mjölken jämnt på botten och låt stå svalt medan du gör tryffeltäcket.
  3. Koka upp grädden i en kastrull. Ta bort från plattan, bryt ner chokladen i kastrullen och låt den smälta helt under omrörning.
  4. Bred ut tryffelblandningen jämnt i formen och strö lite flingsalt på toppen. Låt stå i kylen i minst 4 timmar.
  5. Vispa grädden och spritsa sedan ut den i toppar längs kanten. Pudra lite kakao på topparna.
  6. Servera tillsammans med färska bär.

 

Lycka till

/Carina

 

Av Carina Andersson - 3 oktober 2021 18:48

 

Filmjölkslimpa med äpple & lingon


1 limpa


Ingredienser:

7 dl havregryn, mixa till mjöl (jag använder havregryn med fibrer)

1 rivet äpple

1 dl lingon

2 ägg

3 1/2 dl filmjölk

2 tsk bikarbonat

1 tsk salt


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Mixa havregrynen till mjöl.

Vispa äggen fluffigt. Blanda i resten.

Häll i en bakplåtsklädd brödform.Grädda i ca 55 minuter.


Lycka till!


Av Carina Andersson - 11 september 2021 09:15

 

Fylld zucchini


4 personer


Ingredienser:

1 zucchini

salt

svartpeppar


Tomatsås:

1 förpackning krossade tomater med vitlök

1 finhackad röd lök

1 tsk sambal oelek

1 krovhackad kruka basilika 

salt

svartpeppar


Fyllning:

250 g ricotta

1 1/2 dl finriven grana pandano

1 ägg

salt

svartpeppar

10 skivor proscutto


Topping:

1 dl riven parmigiano reggiano


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär tunna skivor på längden och lägg på bakplåtspapperklädd plåt,salta och peppra.  

In i ugnen ca 15 minuter.


Under tiden blandar du ihop tomatsåsen.Täck botten på en ungssäker form med tomatsås, spara hälften.

 Blanda i hop ricotta fyllningen.    



    Lägg på en skiva proscutto och en klick ricotta,rula i hop  zucchinin, lägg i formen på tomatsåsen.

  Klicka på resten av tomatsåsen på zucchinirullarna.

  Strö på riven parmigiano. Sätt in i ugnen 25-30 minuter.



 

Smaklig måltid

/Carina

Av Carina Andersson - 11 augusti 2021 18:29

 

Albansk grönsakspaj

 

Ingredienser:

2-3 st fasta zucchini (ca 900 g)
3 st morötter
2 vitlöksklyftor
5 dl majsmjöl
2 tsk bakpulver
3 st ägg
2 dl grädde
2 dl turkisk yoghurt
1 dl rapsolja
2 tsk örtsalt eller salt
Smör eller olja till pensling av form


Serveringsförslag:
3 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
Salt

Knaperstekt bacon

Sallad

Tomater

 

 

Gör så här:

Värm ugnen till 200°, över och undervärme.

Smörj en form, ca 28 cm i diameter, med olja eller smör.

Riv zucchini och morot på den grova sidan av rivjärnet.

Blanda ihop majsmjöl och bakpulver.

Tillsätt olja, grädde, yoghurt, ägg, örtsalt och vispa ihop till en smet.

Blanda ihop smeten med rivna grönsaker och pressad vitlök.

Lägg i ugnsformen och grädda mitt i ugnen i ca 60 min. 

 

Vitlöksyoghurt: Blanda ihop yoghurt vitlök och salt.

 

Låt pajen svalna en stund innan servering. Servera med knaperstekt bacon,sallad och  vitlöksyoghurt.

 

Smaklig måltid

/Carina


     

Paj
Av Carina Andersson - 11 augusti 2021 10:18

 

Västerbottenpaj med kantareller


Ingredienser:

Deg

  • 100 g smör, kallt
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ägg, + 1 ägg till pensling
  • 1 msk vatten, kallt

 

Fyllning

  • 1 burk ricotta
  • 2 dl Västerbottensost, riven
  • 300 g kantareller
  • 2 msk smör
  • 1 rödlök
  • 10 cm purjolök
  • salt
  • svartpeppar

 

 

Gör så här:

 

1.Skär smöret i tärningar. Blanda mjöl, smör och salt till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt ägg och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.Ställ i kylen ca 10 minuter.

 

2.Blanda samman ricotta och Västerbottensost. Putsa kantarellerna och stek dem i smör. Smaksätt med salt och peppar. Skala rödlöken och skiva den tunt. Strimla purjolöken.

 

3.Blanda samman de stekta kantarellerna med röd lök och det vita från purjolöken i en bunke.

 

4.Kavla ut degen till en rund platta ca 30 cm i diameter.

Lägg ett lager med ostfyllningen i botten. Bred inte fyllningen hela vägen ut till kanten utan stanna ca 2 centimeter från kanten. Toppa med svamp och lök-blandningen och toppa med det gröna från purjolöken. Vik in kanterna och pensla kanten med ägg.

 

5.Grädda i mitten av ugn 200 grader ca 30 minuter.

 

 

Smaklig måltid

/Carima

Paj

Presentation


Jag en amatörkock

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2024
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ica Grill 2014

Rösta på mig i årets grillmästare 2014 Är du redan en mästare på att grilla kött? Testa att grilla fisk istället! På ICA.se hittar du många bra recept.

Skapa flashcards