Direktlänk till inlägg 15 september 2013
Älgstek med höstens smaker
Ingredienser:
ca 3 kg älgstek
smör till stekning
2 tsk malen ungersk paprika
1 tsk torkad timjan
Salt & peppar
½ zucchini
1 äpple
1 morot
1 rödlök
½ gul paprika
½ röd paprika
100 gram färska champinjoner
Såsen :
3 msk smör
3 msk mjöl
6 dl mörk oxbuljong (2-3 msk fond/alt. tärning + vatten)
2 dl grädde
1 msk tomatpuré
2 tsk japansk soya
1 tsk chilisås
1 krm malen vitpeppar
2 msk vinbärsgelé
Salt
GÖR SÅ HÄR :
Skär grönsaker, äpple, svamp och lök och lägg i en ugnsfast form.
Hetta upp en stekpanna med smör. Bryn steken runtom så den får fin färg. Krydda med paprika, timjan, salt och peppar. Ta upp och lägg steken i formen på grönsakerna.
Vispa ur pannan som du brynt skinksteken i.med smör och mjöl och vispa slätt.
Tillsätt buljong lite i taget samtidigt som du vispar så det inte blir klumpar. När all buljong är i, tillsätt grädde, tomatpuré, soya, vitpeppar och gelé. Låt såsen koka upp, sänk sedan värmen och låt puttra ca 15 min. Smaka av med salt. Slå såsen över formen med stek och grönsaker.
Stek i ugn på 160 grader tills innertemperatur på köttet visar 68 grader. Ta ut formen, täck med folié och låt ”vila” ca 10-15 min.
Ta upp köttet med stekgaffel, skiva det tunt och lägg tillbaka i formen med sås.
Servera med kokt potatis.
Lycka till
/Carina
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 |
3 |
4 |
5 |
6 | 7 |
8 | |||
9 |
10 |
11 |
12 | 13 |
14 |
15 | |||
16 |
17 | 18 |
19 | 20 |
21 |
22 | |||
23 |
24 | 25 |
26 | 27 |
28 |
29 | |||
30 |
|||||||||
|