Senaste inläggen
Krispig kyckling med rostad sötpotatis, syrad rödlök och mangodressing
2 portioner
Ingredienser:
Syrad rödlök:
1/2 rödlök
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk socker
Rostad sötpotatis:
1 st sötpotatis
1 krm salt
olivolja
1 krm cayennepeppar
Mangodressing:
1/2 mango
1/2 dl vispgrädde
1 lime
1 krm salt
Krispig kyckling:
300 g kycklinglårfilé
2 krm salt
1 ägg
vetemjöl
3 msk ströbröd
2 tsk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
1 1/2 tsk torkad oregano
1 tsk spiskummin
2 krm salt
neutral olja
Tillbehör:
1/2 mango
1 st cosmopolitansallad
olivolja
1 krm salt
Gör så här:
Syrad lök: Strimla rödlöken. Lägg i en liten kastrull tillsammans med socker och vinäger. Koka upp och låt sjuda tills vätskan kokat bort, ca 1-2 min. Ställ åt sidan till servering.
Rostad sötpotatis: Skär sötpotatisen i mindre bitar. Lägg i en ugnsform och blanda med olja, salt och cayennepeppar. Rosta mitt i ugnen 18-20 min.
Mangodressing: Skala och skär mangon (½ st) i mindre bitar. Lägg i en mixerbehållare tillsammans med finrivet skal från limen och pressad saft från halva limen. Mixa till en slät sås med stavmixer. Tillsätt vispgrädde och mixa lite till. Smaka av med salt.
Krispig kyckling: Skär kycklingen i 2 bitar per lårfilé. Krydda med 2 krm salt. Blanda ihop ströbröd, paprikapulver, cayennepeppar, torkad oregano, spiskummin och salt på en tallrik. Lägg vetemjöl på en annan tallrik och vispa upp 1 ägg i en skål. Vänd kycklingen i vetemjöl, ägg och sist i ströbrödsblandningen. Stek kycklingen krispig i rikligt med olja 4-6 min, tills kycklingen är helt genomstekt (innertemp +72°C). Låt rinna av på lite hushållspapper.
Skala och skär mangon i mindre bitar och plocka cosmopolitansallad i grova bitar. Lägg allt i en rymlig salladsskål. Blanda ner den rostade sötpotatisen, lite olivolja, salt och pressa ner resten av den använda limen.
Toppa sötpotatissalladen med syrad lök. Servera med mangodressing
Smaklig måltid
/Carina
Rotfruktsgratäng med svamptäcke
6-8 personer
Ingredienser:
Svamptäcke
Gör så här:
Vildsvinskarré med blomkålspuré med rostad vitlök och ugnsbakade tomater
2 portioner
Ingredienser:
500 g potatis
300 g vildsvinskarré
1 förp ruccola
1 ask cocktailtomater
1/2 st blomkål
1/2 dl rysk yoghurt
2 st vitlöksklyftor
1 krm socker
3/4 dl mjölk
Gör så här:
Ugnsbakade tomater: Halvera cocktailtomater. Lägg i en ugnsform och krydda med salt och socker.
Ringla på lite olivolja och tillaga mitt i ugnen 25-30 min.
Blomkålspuré: Skala och halvera potatis och skär blomkål i mindre bitar. Koka mjukt i lättsaltat vatten.
Purévätska: Hetta upp lite olja i en liten kastrull. Pressa ner vitlök och bryn tills vitlöken är gyllenbrun.
Ta från värmen och låt svalna lite. Blanda ner rysk yoghurt och mjölk.
Häll av blomkål och potatis, blanda med purévätskan, salt och nymald svartpeppar.
Mixa till en puré med stavmixer.
Skär vildsvinskarrén i 2 portionsbitar. Krydda med timjan, salt och nymald svartpeppar.
Stek i en stekpanna med smör och olivolja 3-4 min per sida.
Ruccolasallad: Lägg upp ruccola (sköljd) och ugnsbakade tomater i en skål och blanda med olivolja,
salt och nymald svartpeppar.
Servera nystekt vildsvinskarré med blomkålspuré och ruccolasallad.
Smaklig måltid
/Carina
Asiatisk kronhjortfärsfräs i salladsblad med limepicklad rödkål
4 portioner
Ingredienser:
Gör så här:
Smaklig måltid
/Carina
Semlor i långpanna
25 stycken
Ingredienser:
50 g jäst
100 g smör
1/2 tsk malen kardemumma
5 dl mjölk (3 %)
2 ägg
1 1/4 dl strösocker
1/2 tsk salt
12 dl vetemjöl, cirka, kan behövas något mer
Fyllning:
mandelmassa
vispad grädde
Garnering:
Florsocker
Gör så här:
Smält smör och blanda ner mjölk, kardemumma och ägg. Blandningen får vara max 37 grader.
Smula ned jästen och rör om tills den lösts upp.
Tillsätt socker, salt och rör om. Tillsätt till sist mjölet.
Arbeta degen kraftigt i 7-10 minuter.
Låt degen jäsa i bunken ca 30 minuter övertäckt av handduk.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda lätt.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper och kavla ut så den blir ca 2 1/2-3 cm hög. Använd händerna om det behövs.
Skär sedan degen i fyrkanter så stora som du vill ha dem, ända ner i plåten. Låt semlorna jäsa ca 30 minuter under bakduk.
Grädda 225 grader i 12-15 minuter.
Låt svalna och dela sedan upp semlorna försiktigt.
Riv mandelmassan.Vispa grädden och blanda sedan i den rivna mandelmassan
Fyll semlorna med mandelmassablandningen.
Toppa med florsocker.
Lycka till
/Carina
Malaysisk soppa med räkor, citrongräs, tatsoi och löskokt ägg
2 portioner
Ingredienser:
1 st ägg
2 st röd chili
1 förp kokosmjölk (250 ml)
1 burk räkor (360g)
1/2 st gul lök
1/2 st purjolök
1 bit ingefära
3 st citrongräs
1/2 st gurka
1 kruka tatsoi
20 g pistagenötter
4 dl vatten
2 klyfta vitlök
1 1/2 tärning kycklingbuljong
1 tsk japansk soja
1 tsk tomatpuré
1 tsk socker
Gör så här:
Koka upp en liten kastrull med vatten. Lägg ner 1 ägg och koka 7 min. Häll av och spola i kallt vatten.
Chilipasta: Dela röd chili på längden och skrapa ur kärnhuset. Grovhacka chilin.
Finhacka gul lök, ingefära och vitlöksklyftor.
Lägg allt i en mortel tillsammans med pistagenötter, tomatpuré och socker.
Mortla till en smet (har du ingen mortel går det bra att mixa ihop allt med stavmixer).
Soppa: Krossa roten på citrongrässtjälkarna. Fräs chilipastan i en kastrull med olja 1-2 min.
Tillsätt vatten, citrongräs och kycklingbuljong. Låt sjuda 5-7 min.
Tillsätt kokosmjölk och sjud ytterligare 2-3 min. Smaka av med japansk soja (ca 1 tsk).
Plocka bort citrongrässtjälkarna.
Skala och fintärna gurka. Lägg upp i en skål. Häll av räkorna. Skala och halvera ägget.
Finstrimla den gröna delen på purjolöken, skär resten i cm-tjocka bitar.
Tillsätt purjolöksbitarna till soppan. Låt sjuda 1-2 min, vänd ner tatsoi och finstrimlad purjolök.
Lägg räkorna i 2 djupa tallrikar. Toppa med krämig soppa och ägghalvor. Servera med gurka.
Smaklig måltid
/Carina
Libanesiska dovfärsbiffar med pistagehummus, persiljesallad och rostad bulgur
2 portioner
Ingredienser:
150 g kikärtor
1 1/2 dl bulgur
250 g dovfärs
1 st tomat
1 st ägg
1/2 st gurka
1/2 st rödlök
1/2 st citron + 1/2 st citron
50 g bladpersilja
30 g pistagenötter
olivolja
1/2 tärning kycklingbuljong
1 klyfta vitlök + 1 klyfta vitlök
1 1/2 msk ströbröd
3 msk mjölk
1 krm cayennepeppar
1 krm spiskummin
1 1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk salt + 1/2 tsk salt
1 tsk malen koriander
1 krm malen kanel
2 krm cayennepeppar
Gör så här:
Värm ugnen till 175 grader.
Pistagehummus: Häll av kikärterna, men spara spadet.
Lägg kikärter, 2 msk kikärtsspad, pressad vitlök och pressad citronsaft i en mixerbunke.
Tillsätt olivolja, cayennepeppar, spiskummin och salt. Mixa till en slät röra med stavmixer.
Grovhacka pistagenötter.
Lägg upp hummus på en tallrik, ringla på lite olivolja och toppa med hackade pistagenötter.
Rostad bulgur: Hetta upp lite olja i en kastrull, tillsätt bulgur och låt fräsa 2-3 min.
Tillsätt 3 dl vatten och ½ kycklingbuljongtärning. Låt sjuda på låg värme under lock 10-12 min.
Libanesiska dovfärsbiffar: Blanda ströbröd, mjölk och ägg i en bunke.
Tillsätt dovfärs, vitlök och alla kryddor.
Blanda ihop allt och forma färsen till 4 biffar.
Stek eller grilla färsbiffarna 2-3 min per sida.
Lägg över i en ugnsform och tillaga klart i mitten av ugnen 8-10 min, eller tills biffarna är helt genomstekta
(innertemp 72°C).
Citron- persiljesallad: Skala och tärna gurkan. Tärna tomaten och finhacka rödlök och persilja. Lägg allt i en skål och blanda med pressad saft från citronen, olivolja, salt och nymald svartpeppar.
Servera Libanesiska dovfärsbiffar med pistagehummus, rostad bulgur och citron- och persiljesallad.
Smaklig måltid
/Carina
Kycklingfilé med lagerbladskokta rotfrukter,pistou och dijonsmörsås
2 portioner
Ingredienser:
500 g potatis
25 g bladpersilja
1 st kålrot
1/2 st purjolök
1 st morot
300 g kycklingfilé
25 g smör
1 klyfta vitlök
2 msk dijonsenap
3/4 tsk vitvinsvinäger
1 krmchili flakes
6 dlvatten
1 1/2 tärning kycklingbuljong
1 1/2 msk vatten
2 st lagerblad
Gör så här:
Värm ugnen till 225 grader.
Lägg potatis i en ugnsform och blanda med olivolja, salt och nymald svartpeppar.
Rosta i övre delen av ugnen 25-30 min.
Pistou: Lägg persilja, pressad vitlök, salt, chili flakes, olivolja och vatten i en mixerbunke.
Mixa till en röra med stavmixer.
Krydda kycklingfilén med salt och nymald svartpeppar. Stek runtom i en stekpanna med smör 2-3 min.
Lägg över i en ugnsform och tillaga klart i nedre delen av ugnen 8-10 min,
eller tills kycklingen är helt genomstekt (innertemp 72°C).
Skala och skär kålrot i tärningar (2x2 cm). Skär moroten i slantar. Skär purjolöken i grova bitar.
Lägg rotfrukterna i separata skålar.
Lagerbladskokta rotfrukter: Koka upp vatten, kycklingbuljong och lagerblad i en stor kastrull.
Lägg ner kålrot i buljongen och sjud under lock 13-15 min.
Tillsätt morot och purjolök och sjud tills allt börjar kännas mjukt, ca 5-6 min.
Dijonsmörsås: Sila över ca 3 dl av buljongen från de lagerbladskokta rotfrukterna i en ny kastrull.
Koka upp buljongen och dra sedan kastrullen från värmen. Mixa ner smör,
dijonsenap och vitvinsvinäger med en stavmixer. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
Pensla kycklingen med lite av pistoun, skär sedan upp den i skivor.
Servera med rotfrukter i en djup tallrik,häll över dijonsmörsås och toppa med resten av pistoun.
Smaklig måltid
/Carin a
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
|||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
||||||||
|